Dah lama Dapur Khadeeja ni tak berasap kan? Akhir-akhir ni macam malas pula nak menulis. Baru lepas raya kurban jadi daging banyak sangat dalam peti, sampai dah tak larat tengok daging. Nak beri kat jiran tetangga, derang pun tak habis makan. Lain kali buat kurban dekat negara miskinlah... baru menepati objektif ibadah kurban. Mujur Muhammad memang suka makan daging. Semalam dia minta buatkan daging masak kicap resepi mak kat Kuantan. Maka semalam lepas maghrib, semangatlah telefon mak minta resepi. huhu! Alhamdulillah menjadi! Makan dengan nasi putih panas-panas dan salad kipas...fuuuh!
(Tak sempat snap gambar untuk ditempek sebab Muhammad dah habiskan... hukhuk!)
Bahan-bahan:
Bahan tumisan:
1. Bawang putih - 3 ulas
2. Halia - 1 inci
3. Cili padi - 2-3 biji
Lain-lain:
4. Daging
5. Kicap manis
3. Garam
4. Bawang besar - hiris lebar
Cara-cara:
1. Untuk mendapatkan daging yg lembut, rebus daging sehingga empuk. Bila air sudah hampir kering (jangan kering sangat) masukkan kicap manis secukupnya ke dalam rebusan tadi dan biarkan sehingga sedikit kering.
2. Tumis bawang putih dan halia yang ditumbuk kasar bersama cili padi yang di belah dua sehingga naik bau
3. Masukkan daging dan sedikit air rebusan tadi ke dalam kuali dan goreng bersama bahan tumis tadi sehingga garing. Siap!
(Tak sempat snap gambar untuk ditempek sebab Muhammad dah habiskan... hukhuk!)
Bahan-bahan:
Bahan tumisan:
1. Bawang putih - 3 ulas
2. Halia - 1 inci
3. Cili padi - 2-3 biji
Lain-lain:
4. Daging
5. Kicap manis
3. Garam
4. Bawang besar - hiris lebar
Cara-cara:
1. Untuk mendapatkan daging yg lembut, rebus daging sehingga empuk. Bila air sudah hampir kering (jangan kering sangat) masukkan kicap manis secukupnya ke dalam rebusan tadi dan biarkan sehingga sedikit kering.
2. Tumis bawang putih dan halia yang ditumbuk kasar bersama cili padi yang di belah dua sehingga naik bau
3. Masukkan daging dan sedikit air rebusan tadi ke dalam kuali dan goreng bersama bahan tumis tadi sehingga garing. Siap!
0 kopi panas..:
Catat Ulasan