Resepi Puding Koktail

Resepi ni Khadeeja cuba masa buat rumah terbuka untuk jiran tetangga. Senang sangat-sangat dan alhamdulillah sedap. Letak dalam peti ais kasi sejuk...dingin je bila makan. Bilik guru tempat saya mengajar dulu selalu buat 'pot luck'. Orang lain selalu bawak makanan berat-berat jadi Khadeeja selalu volunteer buat pencuci mulut jek. hehe! Buat puding custard alhamdulillah licin satu caserole dish tu... Kalau letak jagung pun best jugak agaknya puding custard ni. Boleh cuba lain kali... insyaAllah.


Foto kredit to spypcss@blogspot

Bahan-bahan ( ( 5-6 orang ) )

BAHAN UNTUK PUDING

  • 1 cawan tepung kastad
  • 1 cawan gula
  • 5 cawan air
  • 1 cawan santan - jgn terlalu pekat
BAHAN UNTUK KUAH
  • 1 tin susu cair
  • 2 tin air masak ( gunakan tin susu )
  • 1/2 cawan gula @ sesuai manis
  • Buah-buahan dalam tin
  • Nata de coco - optional

Cara-cara:


UNTUK PUDING
  1. - Masukkan semua bahan gaul sebati
  2. - Masak atas api sedrhana hingga pekat dan likat
  3. - Angkat, masukkan dlm bekas biarkan keras dan sejuk. ( Dh sejuk boleh masukkan dlm peti ais )
UNTUK KUAH
  1. - Panaskan susu, air dan gula dalam periuk
  2. - Jangan mendidih sekadar panas dan gula hancur
  3. - Biarkan sejuk ( boleh juga masuk peti ais )
CARA PENYEDIAAN
  1. - Potong puding kastad td mengikut bentuk yg disukai. Masukkan dlm mangkuk
  2. - Tambahkan buah-buahan dlm tin, nata de coco, jelly ( ikut suka berapa bnyk nk letak )
  3. - Tambah kuah pd mangkuk yg berisi puding dan hiasan
  4. - Sedia dinikmati. Best makan kalau baru keluar dr peti ais..sejuk jer

0 kopi panas..: