Khadeeja cuba resepi mee rebus ni untuk rakan-rakan usrah Muhammad yang datang ke rumah. Cuba lagi sekali masa mertua sekeluarga datang ke Terengganu. Sambil masak mak jenguk-jenguk juga periuk, jadi bolehlah dibayangkan betapa serba tak kenanya saya. huhu! Hasilnya alhamdulillah... anak saudara cakap "Makcik... sedap sangatlah mee ni!" Licin periuk...nyum2! Sesuai juga buat hidangan di rumah terbuka di hari raya.

Bahan-bahan ( 5 orang )
- 500 g mee kuning
- 2 keping tauhu, digoreng dan dihiris
- 3 - 4 biji telur rebus, dibelah dua
- Limau kasturi secukupnya
- Taugeh, dibuang ekor dan dicelur
- 2 - 3 kelopak salad kobis, dihiris halus
- Hirisan cili hijau dan merah
- Bawang goreng dan hirisan daun sup/bawang
- 250 g udang sederhana besar
Bahan-bahan untuk kuah:
- 3 ulas bawang putih*
- 6 biji bawang merah kecil*
- 1/2 cm halia*
- 2 camca besar udang kering, direndam 10 minit dan toskan*
- 2 camca besar taucu, dicuci dan toskan*(*dikisar halus)
- 2 camca besar rempah kari ikan, dibancuh dgn sedikit air
- 1 batang serai, dititik
- 1 inci lengkuas, dititik
- 3 biji kentang, direbus hingga empuk dan dilecek halus
- 1 camca besar tepung gandum,dibancuh dgn sedikit air. (optional)
- 1 biji tomato, dibelah empat
Cara-cara:
- - Cuci udang, kupas kulitnya dan asingkan isinya. Dalam periuk, tuangkan sedikit minyak dan goreng udang hingga kemerahan.
- - Tuang air (lebih kurang 1.5 liter), masukkan belahan bawang besar, lobak merah (jika ada). Renih 30 minit untuk mendapatkan stok udang. Buang buih2 berwarna merah yg timbul.
- - Dalam periuk lain, tuang 1/2 cawan minyak masak, goreng udang yang telah dikopek selama seminit. Angkat dan toskan. Dengan minyak yang sama masukkan serai dan lengkuas diikuti bahan-bahan kisar dan rempah kari. Tumis hingga terbit minyak.
- - Tuangkan air rebusan udang, kentang lecek dan belahan tomato. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Masak hingga kuah pekat. Boleh dimasukkan bancuhan tepung gandum jika kuah kurang pekat. Angkat dan boleh dihidangkan bersama mee.
- - UNTUK MENGHIDANG: Celur mee dan masukkan ke dalam mangkuk, susun tauhu dan tauge. Tuang kuah. Hias dengan telur rebus, hirisan salad kobis, hirisan cili hijau/merah, udang yang telah digoreng, bawang goreng, daun sup/ bawang dan belahan limau kasturi.
0 kopi panas..:
Catat Ulasan