Rendang Daging

Tahun pertama menyambut raya dengan Muhammad dan pertama kali juga kami bercita-cita nak buat rumah terbuka. Menu saya pilih yang mudah-mudah saja, mee soto tapi Muhammad insist nak sediakan rendang untuk dapatkan mood raya. Sudahnya persetujuan kami, saya in charge mee soto dan Muhammad chef untuk rendang. Korek-korek resepi di internet tentunya banyak resepi rendang pelbagai versi. Akhirnya kami mahu cuba resepi yang ini. Alhamdulillah enak! Dan tentunya tetamu terkejut bila saya katakan rendang ini air tangan Muhammad! Muhammad pun apa lagi.... hehe...!


Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 1kg daging- potong kecik-kecik
  • 2 peket kecik rempah kurma
  • 1/4 cawan kerisik
  • 1 biji kelapa-ambik santannya
  • garam
  • gula melaka / gula
  • sedikit air asam jawa
BAHAN KISAR
  • 2 labu bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 batang serai
  • 1-1/2cm halia
  • 1-1/2cm lengkuas
  • 15-20 biji cili kering
BAHAN MAYANG
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 helai daun kunyit

Cara-cara:



  1. - Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau.
  2. - Masukkan rempah kurma. Tumis lagi sehingga berbau.
  3. - Masukkan daging, kacau rata. Biarkan 2-3 minit. Kemudian masukkan santan.
  4. - Bila agak-agak daging dah lembut, masukkan air asam jawa, garam dan gula.
  5. - Bila daging dah betul lembut, masukkan pula kerisik dan gaul rata.
  6. - Akhir sekali masukkan daun yang dimayang, biarkan sehingga kuah agak pekat.
  7. - PERHATIAN: Masak dengan api perlaha

0 kopi panas..: