Resepi Siakap Sweet Sour

Yang seronoknya duduk di Terengganu ni... ikannya segar-segar. Rumah kami pula dekat dengan pasar dan setiap dua hari sekali ada pasar malam di sana sini. Alhamdulillah... kalau beli ikan memang puas hati. Hari ini Muhammad cuti rehat, jadi mahu masakkan lauk kegemarannya Sweet & Sour. Biasanya guna ikan kerapu tapi hari ini rezeki kami ikan siakap. Musim hujan di pantai timur macam sekarang ni, tak banyak pilihan pun ikan-ikannya. Biasa masak Sweet & Sour tak isi nenas tapi kali ni kebetulan nenasnya murah, jadi nak cuba pula letak nenas. Hasilnya... nyum2! Burrppp.. alhamdulillah... hehe! Senang dan sedap!

Muhammad cakap nenas tu cam serabai jek haha...

Bahan-bahan:

Ikan siakap - lumur dengan kunyit,garam dan tepung jagung

Bahan tumbuk pecah :

Bwg putih
Halia

Untuk kuah:

Nenas - potong dadu
Cili merah - hiris nipis
Bawang besar - potong bulat
Sos cili
Sos tomato
Tepung jagung

Cara-cara:

- Tumis bwg putih dan halia hingga wangi.
- Masukkan cili kering, sos tomato dan sos cili
- Masukkan air yang dicampur dengan tepung jagung untuk memekatkan kuah
- Masukkan nenas dan hirisan cili tadi
- Biarkan seketika. Kemudian masukkan garam dan gula
- Masukkan bwg besar dan tutup api.
- Curahkan atas ikan tadi dan siap untuk dimakan.


Sedap dimakan dengan nasi putih panas-panas. Kalau nak masuk hirisan sayur lain macam lobak merah atau cili benggala pun sedap...


0 kopi panas..: